A féltékenység okai a férfiaknál és a nőknél

Szerinted, kik a féltékenyebbek, a nők vagy a férfiak?  Egy svéd egyetemen nemrég kutatást végeztek, mely során több ezer férfit és nőt kérdeztek meg a következőkről:

Mennyire tenne téged féltékennyé egy 1-10-es skálán, ha a következőket gyanítanád:

1. A párod egy külföldi vakáció során lefeküdt egy másik féllel.

2. A párod egy külföldi vakáció során beleszeretett egy másik félbe.

A válaszadó férfiak és nők feleletei érdekes eredményre vezettek. Az még talán nem meglepő, hogy a nők mind a két kategóriában inkább jelölték meg magukat féltékenynek, mint a férfiak. Szintúgy mind a két nem inkább volt féltékeny a szexuális, mint az érzelmi jellegű megingásnál.

Ami azonban furcsa lehet, az az, hogy a férfiak mindössze feleannyira féltékenyek az érzelmi megcsalás esetében, mint a nők. A kutatók szerint ez azt bizonyította, hogy a férfiak és a nők reakciója alapvetően különbözik a hűtlenséggel kapcsolatban.

Női és férfi ösztönök  A nők ugyanis – írja a tanulmány – elsősorban azért igénylik partnerük hűségét, hogy az ellássa és megóvja őket és családjukat. Ez az ösztön talán már kissé értelmét vesztette a mai világban, ahol egy nő éppúgy tud állást vállalni és boldogulni, mint egy férfi, azonban az ilyen ösztönök még sokkal régebbről épültek belénk, mint hogy az ilyen friss dolgok megváltoztatnák azokat.

A férfiak ezzel szemben kevéssé érdeklődnek egy érzelmi jellegű félrelépés esetében, mivel számukra – legalábbis így vélték a kutatást végző pszichológusok – csakis a szexuális kapcsolatok jelenthetnek komoly konkurenciát. Ilyenkor állhat ugyanis fenn a lehetősége annak, hogy a gyermek, amelyet óvnak és ellátnak, valójában nem is az övék.

Nagy szerepe van az őskori beidegződéseknek  A kutatók arra jutottak, a kísérlet még inkább bizonyítja, hogy a nők és a férfiak teljesen másképpen értik meg és dolgozzák fel a megcsalást. Az őskorban érvényes szerepek szerintük nagyban meghatározzák azt, hogy ki milyen fajta megingásra reagál rosszabbul.  Míg a nőket kellemetlenebbül érinti, ha párjuk komoly érzelmekkel tekint egy másik nőre – azaz akár el is hagyhatja őket, és akkor egyedül maradnak a gyermek(ek)kel –, addig a férfiakat inkább a lehetséges leendő apákról való gondolat borzasztotta el. Az eddigi eredmények is mind arra mutattak, hogy sokkal nagyobb szerepe van az őskori beidegződéseknek a gondolkodásvilágunkban, mint korábban hittük volna. Ez a kutatás, persze nem teljesen hibátlan, de éppen ezt látszik alátámasztani  – mondta Hasse Walum, a kutatást végző svéd pszichológus.

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Komoly kapcsolatra vágysz? 5 jó tanács, hogy sikerüljön  Ebből mi sem akarunk nagyobb következtetést levonni, mint hogy bizonyos dolgokban tényleg eltérően működhetünk a nőktől. Persze a tanulmány a központi kérdésre – hogy végső soron ki a féltékenyebb –, nem ad választ: csakis arra jut, hogy bizonyos esetekben a nők, máskor pedig a férfiak.

Egyedül az segítene az igazságtételben, hogy melyik fajta megcsalás a gyakoribb: az érzelmi vagy a szexuális? Ilyen tanulmány viszont egyelőre még nem készült (vagy csak mi nem bukkantunk rá), úgyhogy írd meg inkább kommentben: szerinted ki a féltékenyebb? A nők vagy a férfiak?

(Forrás: men.hu)

A cikket a mrpotencia.hu potencianövelő webshop tette közzé.