Tantra és a szerelem

A tantra segítségével rengeteg kínos helyzet elkerülhető az életben. A hétköznapok emberét nemcsak magabiztosabbá és kevésbé manipulálhatóvá teszi, hanem a nő és férfi egymással szembeni viselkedésében is olyan érzékenységre nevel, mely megvéd a kellemetlen meglepetésektől!

Szabaddá és boldogabbá tesz a tantra? Vajon érzékeny megközelítése-e az ember legnagyobb erőforrásának, a szexualitásának? Esetleg pusztán különleges testhelyzetekről, csoportszexről szól? Egyetlenegy szellemi irányzat esetében sem válik el olyan erősen a valóság és a látszat, mint éppen a tantrában.

Az újdonság keresése

Mit is ígérnek korunk emberének az ősi ázsiai szerelmi tanítások?

A tapasztalatok szerint az érdeklődők átlagéletkora 40-50 év között van. Nagy részük a kreativitással és a gyógyítással kapcsolatos munkakörben dolgozik. Azért jönnek, hogy a szexuálitással kapcsolatos berögzült, túlhaladott elképzeléseiktől megszabaduljanak, a férfi és a nő szerepét újrafogalmazhassák, és - nem utolsósorban - azért, hogy új erőforrásokat keressenek önmaguknak. Keresik az "új öntudat"-ot, életük és kapcsolataik új koordinátáit.

Amíg korábban sokan a régi, berögzült, igazságtalan nemi szerepek ellen lázadtak, ma a férfi és a nő egyre inkább a jellegzetes nemi szerepek, elképzelések összezavarodásától szenved. A nők úgy néznek ki, mint a férfiak, úgy öltözködnek, és a hivatali életben is egyre férfiasabban viselkednek. Ugyanakkor a férfiak kapcsolataikban még mindig az érzelmeket, a nő érzékenységét keresik. Ennek az az eredménye, hogy a kapcsolatot életben tartó, nemek közti pozitív feszültség egyre csökken, ennek hiányában pedig megszűnik a szexuális vonzerő.

Fogalmazzuk meg saját igényeinket!

A tantra éppen ebben a helyzetben hívja fel a figyelmet a nemek közti eltérések értelmére: a férfi spirituális tudatára és a nő energiájára.

JÓ TUDNI!

A tantra lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy leplezetlenül tudomásul vegyük saját kívánságainkat és igényeinket, és bizonyos helyzetekben egyértelmű "igen"-t vagy "nem"-et tudjunk mondani. Aki ezeket a tanokat magáévá teszi, az kevésbé manipulálható nemcsak szexuális téren, hanem egyéb élethelyzetekben is.

Egységben...

A tantra szabadabbá, boldogabbá és elégedettebbé tesz. A manipulálhatóság csökkenésének következménye, hogy a test, a szexualitás és a szellem egységet alkot.

Figyelni társunkra, önmagunkra

A meditáció és a koncentráció különféle formái a tantrikus gyakorlatok szerves részét képzik. Az öntudat növekedésével és a saját igények megfogalmazásával párhuzamosan a témával foglalkozó szemináriumokon a résztvevők megpróbálnak szexuális energiákat is felébreszteni. Célja, hogy ennek segítségével egyre intenzívebben tudjanak figyelni társukra és önmagukra.

A gyakorlatok során az orgazmus, mint cél, egyre inkább háttérbe szorul, eltűnik a bűntudat és a különféle korlátok.

NE FELEDJÜK!

A tantra tehát nemcsak az öntudat növelésének eszköze, és a szabadabb élethez vezető út, hanem a különféle szexuális problémák leküzdésének hatásos módszere is.

Vonzó kisugárzás

Mi a teendő abban az esetben, ha a partnere nem hajlandó ilyen tanfolyamon részt venni? A tanfolyamok vezetői ilyenkor - a tantrából merítve - a következő tanácsot adják: "Kezdje el Ön, gyakorolja az önszeretet legkülönfélébb formáit" Aki önmagát szexuális teremtményként is képes értékelni, az ösztönösen olyan kisugárzással, vonzó hatással lesz környezetére, melyet előbb-utóbb a partnere is észrevesz. Teljesen kihűlt kapcsolatokat a tantra sem képes felmelegíteni, a kihunyt tüzet nem tudja lángra lobbantani - minimum az egymás iránti alapvető érdeklődésnek meg kell lennie a sikerhez.

Az apróságok jelentősége

Megromlott kapcsolatban élők azért húzódoznak az efféle tanfolyamoktól, mert attól félnek, hogy a szerelem művészetének elsajátítása közben esetleg felbukkanhat egy váratlan vetélytárs a résztvevők között. A szakemberek szerint aggodalomra semmi ok, hiszen a tantrának korántsem az a lényege, hogy a partner "lecserélésére" hívja fel a figyelmet. Sokkal inkább az a célja, hogy a vágy, a szerelem, a szexualitás sokrétűségét helyezze előtérbe. És ezek a "technikák" a saját partnerrel éppúgy gyakorolhatók, mint a tanfolyam egyéb résztvevőivel.

Tantratörténelem

A tantrizmus gyökerei Kr. e. kb. 4000 évre nyúlnak vissza, a korabeli Indiába. Az akkori vallásos élet szerves tartozéka a jóga, a különféle öntisztító ceremóniák, az ételek élvezete és a szexuális egyesülés. Utóbbi alapvető célja az volt, hogy a férfi és a nő kozmikus energiáit egyesítse, ily módon mágikus képességekre tegyenek szert, és ezen energia segítségével szolgálhassák az isteneket. Az egyik legismertebb tantrikus mű az indiai Kámaszutra.

Tantra kezdőknek

A tantrát mindenki gyakorolhatja, szinte minden élethelyzetben. Kezdetként az alábbi három gyakorlat ajánlható:

 • Szerelmes levél
  Gondolja egyszer csöndben végig, milyen szeretetreméltó, különleges és figyelemreméltó tulajdonságai vannak! Vegyen elő papírt, és ezeket a "felfedezések"-et a szerelmes levél formai és tartalmi követelményeinek megfelelően jegyezze le! Magyarul: írjon szerelmes levelet önmagának! Próbálja meg tudatosan átérezni, hogy milyen, ha Önt szeretik!

 • Az önszeretet rítusa
  Este vagy a hétvégén szánjon időt arra, hogy önszerető-rítust fog végezni! Vegyen kellemes, illóolajos fürdőt, kenje be bőrét finom krémmel, szépítkezzen, öltsön különleges holmit! Az atmoszféra is fontos! Gyújtson gyertyát vagy aromalámpát, díszítse fel azt a helyiséget, ahol a rítus zajlani fog!
  FONTOS! Az előkészületeket kizárólag, teljesen tudatosan önmaga számára végezze! Hallgasson hangulatos zenét! Táncoljon! A továbbiakat a fantáziájára bízzuk... Talán ennél a pontnál bevonhatja partnerét is, de egyedül is maradhat. A legfontosabb, hogy mindvégig a saját igényeit tartsa szem előtt!

 • A jin-jang játék
  A jin-jang játék páros gyakorlat, egyszerű játékszabályok szerint. Tűzzön ki ismét egy időpontot azért, hogy elegendő ideje és megfelelő nyugalma legyen ahhoz, hogy felkészülhessen a játékra, aminek az a lényege, hogy legalább három órán keresztül partnere összes kívánságát teljesíti! Ezután cserélnek, most Ön kívánhat. A jin-jang játék másik neve "király és királyné", és semmiképpen se fajulhat "úrnő és rabszolga-" vagy "úr és rabszolganő-" játékká! Amennyiben partnere olyat kíván, ami az Ön számára teljesíthetetlennek tűnik, kérje meg őt, hogy változtasson elképzelésén oly mértékben, hogy Ön is jól érezhesse magát.
  Fontos, hogy a fázisok legalább három-három órán keresztül tartsanak! A tapasztalat azt mutatja, hogy kezdetben a kívánságok még szerények, felületesek. Csak az idő múlásával kerülnek olyan dolgok felszínre, melyeket a felek a hétköznapokban elnyomtak magukban, vagy csak teljesen ösztönösen tettek. Ajánlott, hogy ezt a játékot mindenki legalább évente kétszer játssza végig partnerével együtt.

(Forrás: szexualitas.hu)

A cikket a potencianövelők szakértője a MrPotencia.hu oldal tette közzé.